Jiri Nieminen

Halvat ja hyvät portviinit

  • Sandeman Ruby sisäfileen, kermaperunoiden ja kirsikkahillokkeen kera.
    Sandeman Ruby sisäfileen, kermaperunoiden ja kirsikkahillokkeen kera.

Viime talvena ostin kirpputorilta kahdella eurolla Yrjö Karjalaisen, Jukka Sinivirran ja Päivi Sinivirran kirjoittaman teoksen nimeltä Portviini. Tiesin sen olevan virhe.

Vaikka yleensä en pidä sen enempää viineistä kuin makeista mauista, niin jostain syystä portviinit, joissa nämä kaksi ominaisuutta yhdistyvät, tekevät poikkeuksen.

Portviineissä viehättää niiden lämpimyys ja täyteläisyys. Korkeasta alkoholiprosentista johtuen jo lasillinen portviiniä lämmittää mukavasti ja tällainen amatöörikin löytää useita erilaisia makuja.

Portviiniä ilman naposteltavaa ei mielellään juo lasillista enempää kerralla, johtuen sen makeudesta. Tapanani onkin käydä hakemassa Stockmannin herkusta tai Tampereen Kauppahallin Juustosopista brie-juustoa (patonkia tai suolakeksejä ja hedelmiä, makeita omenoita tai kirsikoita) samalla kun käyn ostamassa uuden makuelämyksen Alkosta.

Hiljalleen olen käynyt läpi lähes kaikki Alkon halvimmat portviinit.

Myös matkustaessani ulkomailla olen yrittänyt bongata sellaisia portviinejä, mitä Alko ei tuo Suomeen. Portviiniharrastukseni myötä olen oppinut arvostamaan valtion alkoholimonopolia: Alko aikuisten oikeasti tuo Suomeen hintalaatusuhteeltaan erinomaisia portviinejä tai vastaavantasoisia juomia esimerkiksi Keski-Euroopasta ei saa sen halvemmalla.

Sitä paitsi Alkon portviinivalikoima on sopivan kokoinen: sieltä löytyy jokaista portviinityyppiä ja kokonaisuus on hallittavissa tai tavallisella sukankuluttajallakin on mahdollisuus ja varaa käydä katalogi läpi niin halutessaan.

Joka tapauksessa, tein lyhyen listauksen nyt viimeisen puolenvuoden aikana juomista portviineistä asteikolla 1–3, ottaen hintalaatusuhde ja portviinityyppi huomioon.


3 Churchill's Reserve Port

1 Conde de Monsul Tawny

2 Dow's Trademark Finest Reserve Port

1 Graham's Vintage 2002

2 Niepoort Tawny

3 Niepoort Ruby

2 Porto Armilar Ruby

1 Sandeman Ruby

2 Sandeman Old Invalid

2 Taylor's LBV 2008

 

Myöhemmin kuin 17.8., eli leipätekstin kirjoittamaisen jälkeen arvioidut

2 Cockburn Fine Ruby

1 Dow's Nirvana Reserve

3 Graham's Fine Ruby

1 Graham's Nature Reserve Port

3 Graham's Six Grapes Reserve Port

2 Fonseca Crusted Port

1 Ferreira LBV port 2008

3 Kopke Fine Ruby


Esimerkiksi vaikka tawnyt ovat saaneet kaksi pistettä, en silti pidä niistä subjektiivisesti yhtä paljon kuin lämpimämmistä rubyista. Arvioin niitä siis suhteessa omaan portviinityyppiinsä.

Armilar Ruby ei maultaan taasen ollut kovinkaan erikoinen, mutta se maksoi saksalaisessa Lidlissä ainoastaan seitsemän euroa, siksi kaksi pistettä.

Niin ikään ainoa tähän mennessä juomani vuosikertaportviini oli pettymys jo senkin takia, että sen korkki murtui sitä avatessa ja kyseistä viiniä oli jokseenkin ikävää nauttia sylkiessä korkinpaloja suusta samalla. Teki mieli tehdä reklamaatio Alkolle.

Ainoa oikeasti tökkinyt portviini tähän mennessä on ollut Kanariansaarilta kymmennellä eurolla ostamani Sandeman Ruby. Onneksi sitä ei tuoda Suomeen.

Yhteenvetona voisin todeta, että Niepoort Ruby ja Old Invalid ovat sellaisia joita voisi nauttia toistamiseenkin. Samoin Churchill's Reserve Port on siitä kiva, että Alko myy sitä 0,2 litran pulloina. Hyvä valinta kaveriksi Koskipuistoon juustonpalan kera aurinkoisena kesäpäivänä.

Seuraavaksi arviointia odottaa Cruz Vintage Port 1989. Arkadian Alkossa sitä on edelleen poistomyynnissä vuosikertaportviinille uskomattomaan 30 euron hintaan, odotan siltä paljon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Portviinin ongelma on, että se pitäisi nauttia nopeasti avaamisen jälkeen koska ilman vaikutus heikentää juoman laatua mutta sitä myydään yleensä isoissa pulloissa. Siksi tuollainen 0,2 desin pullo olisi varmaan optimaalinen koko, jos ei halua juoda itseään humalaan.

Yleensä vahvemmat sinihomejuustot ovat toimineet hyvin portviinin kanssa.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Joo, ei kyl yksin pysty juomaan 0,7:n pulloa, ainakaan saman illan aikana. Nyrkkisääntö on kait se, et rubyt ja tawnyt säilyy 5-7 päivää jääkaapissa ja vuosikertaportviini vuorokauden. Tietenkin mitä nopeammin sen juo, niin sen parempi.

Sinihomejuustoista itse en niin välitä tai en ole löytänyt sellaista oikeanlaista. Pitäis varmaan seuraavan kerran kokeilla englantialaisia juustoja.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Stilton ja portviini on varmaan se klassisin yhdistelmä ja pitkään kypsytetyt cheddarit myös sopivat erinomaisesti.

Käyttäjän JussiTanhuanp kuva
Jussi Tanhuanpää

Portviini ja pähkinät ovat kanssa erinomainen yhdistelmä. Tawnyistä tosin olen sitä mieltä, että ne kestävät avattuna kyllä mainitsemaasi pidempään. Tawnyt kun ovat olleet tynnyreissä "hengittämässä" jo pitkään, niin mikäs niitä pelottelisi.

Kalliimmissa juomissa, kuten paremmissa portviineissä ja hyvissä viskeissä Suomeen tosiaan tuodaan laatutavaraa ilmeisesti hieman muita maita halvemmalla, jotta tänne, kalliin verotuksen maahan, saataisiin jotain tuoduksi. Viskeissä ainakin helposti käy niin, että harvinaisia mallasviskejä ei välttämättä enää kannata edes ulkomailta tilata.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Joskus tuli kokeiltua paikan päällä Portugalissa Grahamin vintage-tuotteita, jotka tietenkään siellä eivät olleet kovin kalliita.

Täytyy yhtyä siihen käsitykseen, että Alkon valikoimissa Sandeman Old Invalid ja Niepoort Ruby ovat hinta-laatusuhteeltaan parhaimmistoa. Muutkin juomat kuin portviinit huomioon ottaen.

Jari Koiksniemi

Kyselkääpäs ravintoloissa käydessänne, jos satutte porttia tilaamaan, koska pullo on avattu. Useat ravintolat joissa tietotaito ei ole paras mahdollinen myyvät todella mitä sattuu.
Olimme "kohuravintolassa" Saariselällä heinäkuussa. Portviiniputeli oli avattu "kesän alussa". Pyysin, että voitteko avata uuden pullon, ei kuulema sopinut. Ei sitten, emme sitten juoneet porttia. Kysyin vielä, että aiotteko myydä kyseistä tuotetta edelleen, aikoivat.